NP De Hoge Veluwe vraagt Eerste Kamer nieuwe Wet natuurbescherming te heroverwegen
Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft de Eerste Kamer der Staten-Generaal per brief gevraagd het wetsvoorstel voor een nieuwe Wet natuurbescherming te heroverwegen. Het wetsvoorstel wordt op dit moment door de Eerste Kamer getoetst.
Op 8 september bespreekt de commissie van Economische Zaken van de Eerste Kamer of het wetsvoorstel al dan niet als hamerstuk wordt afgedaan. Volgens De Hoge Veluwe is het wetsvoorstel, zoals het nu luidt, niet goed voor de natuur.
Als het wetsvoorstel definitief wordt, zal het beheer van de natuur sterk afhankelijk worden van regulering door de overheid. De overheid is echter geen natuurbeheerder. De Hoge Veluwe vindt daarom dat het beheer van de natuur aan deskundigen met vakmanschap en ervaring in het veld moet worden overgelaten. Het wetsvoorstel geeft daarvoor te weinig ruimte. Dit in tegenstelling tot hogere Europese natuurregelgeving die duidelijk wel mogelijkheden biedt. Ook in de ons omringende landen, zoals Duitsland, Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk, wordt aan natuurbeheerders meer vrijheid gelaten. De Hoge Veluwe meent dan ook dat het wetsvoorstel de Nederlandse grondeigenaren onnodig belemmert in hun werkzaamheden. Het Park vreest dat dit een negatief effect heeft op de al zo kwetsbare biodiversiteit in Nederland.
Verder is De Hoge Veluwe het op een aantal juridische punten niet eens met het wetsvoorstel. Het voorstel eist bijvoorbeeld dat grondeigenaren lid worden van een wildbeheereenheid. Het is echter een grondrecht dat niemand verplicht kan worden lid te worden van een vereniging. Dit is bevestigd door rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Evenzo verzet het Park zich tegen het regeluren van de jacht door een faunabeheerplan. Het jachtrecht is van oudsher onderdeel van het eigendomsrecht. Dit recht kan niet zomaar aan de kant worden geschoven. Ook daar is rechtspraak over. In de Tweede Kamer is dit onvoldoende aan bod gekomen.
Met haar brief hoopt het Park te bereiken dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel niet als hamerstuk afdoet, maar nauwkeurig heroverweegt en zo nodig terugstuurt naar de Tweede Kamer voor een hernieuwde behandeling
Hier treft u de betreffende brief van NP De Hoge Veluwe aan als bijlage. De in de brief genoemde position paper vindt u hier.
Naar aanleiding van de bespreking van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer heeft Het Nationale Park De Hoge Veluwe op 20 november een vervolgbrief gestuurd. De vervolgbrief treft u hier.