Aanleg verbindingsgebieden en verbetering bodem
Binnen het Nationale Park De Hoge Veluwe worden de komende periode verschillende Europees beschermde heideterreinen met elkaar verbonden. Deze zogenaamde corridors zullen fungeren als verbindingszone voor plant- en diersoorten. De aanleg van deze corridors betekent ook dat het leefgebied voor deze soorten wordt uitgebreid.
De noordelijke heideterreinen ’t Rieselo en het Otterlose Zand worden verbonden met de zuidelijke heideterreinen Oud Reemsterzand en De Pollen door een nieuwe grote verbinding, genaamd ‘De Plijmen’. Daarnaast komt er een verbinding met De Zanding en het westelijke deel van het Mosselse Zand, buiten het Park gelegen.
De verbinding door de Plijmen zal zich ontwikkelen tot stuifzandheide, aantrekkelijk voor soorten als heivlinder, kommavlinder, blauwvleugelsprinkhaan en boszandloopkever. Deze verbindingszone zal ook een geschikt broedbiotoop voor de nachtzwaluw vormen, evenals een foerageergebied voor soorten als groene specht en wespendief.
Volgend jaar gebeurt hetzelfde in het oosten van het Park bij Het Zinkgat en Deelen.
Het Zinkgat en Deelen zullen zich ontwikkelen tot heide op dekzand en heischraal grasland met soorten als hondsviooltje en wellicht ook zeer zeldzame soorten als grote- en kleine wolfsklauw, kleine schorseneer en valkruid. Ook insecten als veldkrekel, aardbeivlinder en grote parelmoervlinder zullen profiteren van deze nieuwe verbindingszone.
Bodemverbetering
Tegelijk met herstel van het landschap wordt ook gewerkt aan bodemverbetering. Door de extreme verzuring van de afgelopen tientallen jaren is de bodem ook binnen Het Nationale Park De Hoge Veluwe verzuurd geraakt. Verzuring van de grond leidt tot verlies aan mineralen en daarmee tot verlies van planten- en diersoorten.
De beste manier om het mineralenverlies te herstellen is door stoffen toe te dienen die het meest lijken op de mineralen die uit de bodem verdwenen zijn. Via proefopzetten onderzoekt het Park nu in hoeverre steenmeel helpt de bodem te herstellen. Het steenmeel zal in eerste instantie kleinschalig toegepast worden binnen de te realiseren verbindingszones, op bestaande heide en stuifzandvegetaties.
Wat is steenmeel?
Steenmeel is een verzamelterm voor zeer fijn gemalen gesteente. Het wordt vaak als restproduct van commerciële mijnbouw verkregen. Steenmeel is zeer rijk aan mineralen.
Het landschaps- en bodemherstel wordt uitgevoerd door Bosgroep Midden Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.