Nieuws van de boswachter: december

Vrijdag 29 november 2013

Door het aanhoudende mooie weer kan er nog steeds van de herfstkleuren genoten worden. Toch is bij het schrijven van deze nieuwsbrief de eerste winterse neerslag aangekondigd en dat kan in december al mooie beelden opleveren. Wie hoopt er nu niet op een witte Kerst.

Flora

Langzamerhand verliezen de loofbomen en de meeste struiken hun blad. Deze winterstand heeft voor ons het voordeel dat wij nu de verschillende en soms meest grillige groeivormen kunnen zien. Een andere bijkomstigheid is de weelderige groei van mossen en korstmossen op de stam en takken. Sommige bomen en struiken blijken gehuld in een mantel van mossen, iets dat opvalt nu de boom of struik het blad laat vallen. Ook als er geen sneeuw ligt is een winters bos daarom de moeite van een wandeling waard.

Fauna

De zichtbaarheid van de meeste grofwildsoorten neemt in de wintermaanden af. Dit heeft te maken met de hoeveelheid geschikt voedsel en de daglengte, maar ook omdat zij spaarzaam met hun opgebouwde vetreserve omgaan. Iedere stap die de dieren in deze tijd maken, kost feitelijk meer energie dan dat het hen aan voedsel oplevert. Een dier dat ondanks de winter toch goed zichtbaar blijft is de moeflon. Deze nomade trekt graag over de weidse vlakten van het Park en is zeker in de winterperiode in grote kuddes te zien. Vooral in de omgeving van het Bosje van Staf zijn er goede kansen.

Bijzondere wintergasten

Terwijl onze zomergasten naar het zuiden zijn vertrokken krijgen wij in de winter enkele soorten uit de noordelijke delen van Europa. De meest opvallende zijn de blauwe kiekendief en de klapekster. Zij houden zich het meest op boven de (half) open terreinen van De Hoge Veluwe. Een vogel die je, als hij aanwezig is, niet kunt missen, is de zeearend. Deze roofvogel heeft een vleugelspanwijdte van twee meter! Vooral in de omgeving van het Bosje van Staf, Middenzand en het Deelense Veld, wordt hij in de wintermaanden met regelmaat gezien.