Otterlose bos open voor Parkbezoekers
Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft zich in het kader van het beleid “Veluwe 2010” door de provincie Gelderland min of meer het project “Hart van de Veluwe” op laten dringen. Er is namelijk geen Parkbelang mee gediend. Desondanks werkt het Park mee aan de aanleg van wildpassages tussen het Park en Deelerwoud, Planken Wambuis en ISK De Harskamp, waardoor straks geen sprake meer zal zijn van een gesloten wildbaan.
Voortschrijdend inzicht heeft geleid tot aanpassingen van het project. Zo worden de Harderwijkerweg (N310) en de Apeldoornseweg (N304) dubbelzijdig ingerasterd en is het geplande fietspad door het Otterlose Bos op juridische gronden door de provincie afgewezen.
Van het totale Parkbezit (ca 5.400 ha) is het Otterlose Bos (ca 200 ha) het grootste aaneengesloten habitattype “oude zuurminnende eikenbossen” dat volgens Europa beschermd moet worden. Belangrijke kenmerken van oude zuurminnende eikenbossen zijn dat het oude bosgrond is en dat het gelegen is op stuifduinen. En juist die stuifduinen worden aangetast door ATB-ers. Het geplande fietspad zelf leidt bovendien tot een significante afname van het habitat. Tevens leidt het fietspad met de toenemende fietsrecreatie tot verstoring van de wespendief.
Uit oogpunt van beheer en toezicht is het Otterlose Bos vanuit het Park slecht bereikbaar met vier belangrijke negatieve gevolgen van dien:
- Er zijn veel overtredingen (betreding tussen zonsondergang en zonsopgang, loslopende honden, ATB-ers op de stuifduinen, etc.)
- De openstellingsregels kunnen onvoldoende worden gehandhaafd door de jachtopzichters/BOA’s van het Park
- Het parkeerplaatsje bij de zendmast aan de Harderwijkerweg is al heel lang een plaats waar geen frisse zaken voorkomen als drugsgebruik, drugshandel en prostitutie
- De aantalregulatie van wilde zwijnen en edelherten wordt bemoeilijkt.
Alles overziende is besloten om het Otterlose Bos deel uit te laten gaan maken van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waardoor het beschikbaar komt voor Parkbezoekers, maar van buitenaf niet meer vrij toegankelijk zal zijn. Daartoe zal het raster (ca 4,5 km) tussen het Park en het Otterlose Bos worden verwijderd waarmee nog beter uitvoering kan worden gegeven aan de afspraken die ten tijde van de grondruil tussen het Park, Vereniging Natuurmonumenten en de gemeente Ede zijn gemaakt ten gunste van het grofwild.
Het Otterlose Bos wordt voor het grofwild beter bereikbaar dan via een in- en uitsprong en varkenspoortjes én het wordt dus toegankelijk voor bezoekers van het Park. De hoge stuifduin op de grens tussen het Parkbezit en de gemeentegrond blijft buiten het Parkraster liggen en dus vrij toegankelijk voor de Otterlose bevolking. Hetzelfde geldt voor het Parkbezit tussen de Parkentree Otterlo en de Weversteeg.
Voor het geplande fietspad is een alternatief mogelijk, namelijk voor of direct achter de hoge stuifduin op de grens tussen het Parkbezit en de gemeentegrond.
Hoenderloo, 18 april 2011